Wanneer je denkt aan een alarmsysteem dan denk je niet meteen aan energie besparing, toch is een slim domotica systeem de eerste stap naar een slim huis dat het energieverbruik binnen de perken kan houden.
Diverse computersystemen monitoren en regelen het totale energieverbruik van de woning. Wanneer je dit slim aanpakt, zal je duizenden euro’s besparen op je energiefactuur.
Tip 1: Domotica verlichting
Beeld je in dat diverse sensoren in je huis al je verlichting regelen. De tijd van een licht laten branden, is hiermee voorgoed voorbij. Wanneer je een ruimte binnenkomt dan gaat het licht aan en wanneer je diezelfde ruimte weer verlaat, gaat het licht weer uit. Wanneer je de televisie aanzet, dimmen de lampen automatisch. De tuinverlichting gaat dimmen wanneer het licht wordt en gaat aan wanneer het donker wordt.
Tip 2: Slimme centrale verwarming
Je kan met een slim domotica alarmsysteem de verwarming van je huis per ruimte programmeren. Je kan de sterkte van de verwarming aanpassen aan jouw behoefte. De verwarming wordt ook in- en uitgeschakeld op vooraf bepaalde tijdstippen, wat heel wat energiebesparing oplevert.
Tip 3: Elektronische apparaten beheren op afstand
Stel je voor dat je op je werk bent en je een melding krijgt dat je de televisie en de afwasmachine bent vergeten uit te zetten. Met 1 druk op een knop kan je via de app deze apparaten uitschakelen. Dit is energiebesparend, maar ook veilig.
Wat kost een domotica alarmsysteem?
Dit soort systemen wordt alsmaar goedkoper. In de nabije toekomst gaat dit de nieuwe standaard worden in alle nieuwbouwwoningen. De prijs kan gaan van een eenmalig bedrag tot een maandelijks abonnement indien je een beveiligingsbedrijf wilt inschakelen zodra je alarm afgaat. Slimme domotica alarmsystemen zijn bijna voor iedereen betaalbaar geworden. De ene is natuurlijk geavanceerder dan de andere, maar zelfs een basismodel kan flink wat besparingen opleveren.
Geef een reactie