Een nieuw huis of verbouwplannen? Grote kans dat je de vloer ook gaat aanpakken. Maar welke vloerbedekking moet je kiezen? We zetten de verschillende vloerbedekkingen en de voor- en nadelen daarvan voor je op een rij. Hopelijk helpt het om door het woud van vloerbedekkingen te komen en kun je een keuze maken.

Allereerst even op een rijtje welke verschillende soorten vloerbedekkingen er zijn: laminaat (misschien wel de bekendste), kurkvloeren, tapijt, vinyl vloer, steentapijt, linoleum, bamboe vloeren, betonvloer, parket, gietvloer, natuursteen vloer en tegelvloeren. Genoeg keus zou je zeggen. Deze keer de voor- en nadelen van laminaat en kurkvloeren.

Laminaat

Laminaat is niet meer weg te denken uit de huishoudens van tegenwoordig. Het grote voordeel van laminaat is dat er heel veel beschikbaar is: in veel kwaliteiten en prijsklassen. Voor iedereen is er dus wel wat te kiezen. Ook voor de minder handige klusser is laminaat een te nemen horde. Doordat er verschillende systemen bestaan, is het gemakkelijk zelf te leggen en ben je dus geen geld kwijt aan dure professionals. Als laminaat beschadigt, kun je het per plank vervangen, je hoeft dus niet de hele vloer opnieuw te leggen. Een groot voordeel als je bijvoorbeeld kinderen hebt die graag krassen. Daar staat tegenover dat krassen wel snel zichtbaar zijn. Laminaat is gemakkelijk mee te nemen dus als je niet zo honkvast bent neem je je vloer gewoon mee. Samenvattend: laminaat is relatief voordelig, het kan op een ondergrond gelegd worden, het is gemakkelijk schoon te maken en het plaatsen van laminaat kun je zelf, maar een nadeel is dat de levensduur van deze soort vloerbedekking beperkt is.

Kurkvloer

Voor wie op zoek is naar een duurzame vloerbedekking, kwaliteit en warmte kan kurkvloer een goede optie zijn. Een bijkomend voordeel is dat het een isolerende werking heeft. Goed voor de portemonnee dus. Voor mensen die astma hebben kan deze vloerbedekking ook een goede optie zijn. Doordat het gemakkelijk schoon te houden is ervaren mensen met astma of andere allergieën weinig last van stof. Maar natuurlijk kan het niet alleen maar geweldig zijn. Ook aan kurkvloeren kleven helaas nadelen. Zo is de verkleuring een bekend nadeel van deze soort vloerbedekking. Dat treedt vrij snel op en kan nog eens versterkt worden als er veel zonlicht op komt. Om dat te voorkomen wordt zonwering zeer aangeraden als je voor een kurkvloer kiest. Een ander nadeel is dat zware voorwerpen zoals tafels en stoelen snel sporen achterlaten in de vorm van afdrukken. Daarnaast moet de beschermlaag waar een kurkvloer over beschikt regelmatig worden vervangen. En, Nederlands als we zijn, zijn wij natuurlijk ook altijd benieuwd naar de prijs. Voor een kwalitatief goede kurkvloer moet je behoorlijk in de buidel tasten, maar gelukkig zijn er ook goedkopere alternatieven. Voordat je voor een krukvloer kiest, adviseren wij goed na te denken onder welke omstandigheden je ‘m gaat gebruiken. Heb je bijvoorbeeld jonge kinderen of kleinkinderen die vaak op bezoek komen, dan is een krukvloer misschien minder geschikt vanwege de kwetsbaarheid.

Benieuwd naar welke vloerbedekking in jouw situatie past? Kijk dan eens op http://www.fabrieksverkoopgenemuiden.nl. Hopelijk heeft dit blog je een stukje verder geholpen in de zoektocht naar een geschikte vloerbedekking. Succes met de keuze!