De WOZ-waarde is de Wet voor Onroerende Zaken. Dit is de waarde van je woning die jaarlijks door de gemeente wordt vastgesteld en die de basis vormt voor heffingen en belastingen. Bij bestaande woningen wordt dit door de gemeente bepaald en ontvang jij de WOZ-waarde van je woning. Bij nieuwbouwwoningen kan het echter nog wel eens wat gecompliceerder zijn. Op deze pagina lees je meer informatie over de WOZ-waarde bij nieuwbouwwoningen.
De peildatum
Voor het bepalen van de waarde wordt er altijd een peildatum gekozen. Deze datum is altijd 1 januari van het voorgaande jaar. Echter kan het zijn dat je een nieuwbouwwoning hebt gekocht die pas later in het jaar is opgeleverd. Op de peildatum van 1 januari van het voorgaande jaar stond de woning er nog niet. In dat geval wordt er gekeken naar 1 januari van het volgende jaar. Er zijn bijvoorbeeld veel toekomstige nieuwbouwprojecten waarvan de huizen nog moeten worden gebouwd.
Beschikking gemeente
Voor de WOZ-waarde bij nieuwbouwwoningen maak je gebruik van de beschikking die de gemeente af heeft gegeven. Dit moet je ook doen wanneer deze alleen betrekking heeft op de grond of slechts een gedeelte van de gebouwde woning. Indien de gemeente nog geen beschikking heeft gegeven, dan is het aan jouzelf de taak om de waarde te laten schatten. In dat geval bestaat de kans dat je later alsnog een beschikking ontvangt en dat deze een andere waarde heeft dan de waarde die jij hebt laten schatten. Wanneer dit gebeurt, is het zaak om contact op te nemen met de Belastingdienst en dit te corrigeren. De aanslag kan dan namelijk worden gewijzigd.
Woningen omgeving
Wanneer jouw woning er pas later stond, dan is het ook mogelijk om voor de waarde te kijken naar de woningen die in de omgeving staan gevestigd. Door een waarde van deze vergelijkbare woningen te schatten, kan dezelfde waarde worden genomen die voor jouw nieuwbouwwoning als de WOZ-waarde geldt.
Geef een reactie