Je hebt vast wel eens bij een appartementencomplex een bordje zien staan met de tekst “wordt beheerd door…”. In dit geval wordt het gebouw dus beheerd door een VvE beheerder. Maar wat is het precies? Wij leggen alles uit wat je moet weten over VvE beheer!
Wat is VvE?
‘VvE’ staat voor ‘Vereniging van Eigenaren’. Wanneer je bijvoorbeeld een woning in een flatgebouw of appartementencomplex bezit, vorm jij samen met alle andere eigenaren de VvE. Je leeft immers samen in 1 zelfde gebouw, en deelt bepaalde delen (zoals een centrale gang, trap/lift en een binnentuin). Over dit soort zaken moeten dus afspraken gemaakt worden. Anders wordt het natuurlijk een zooitje! Delen zullen onderhouden moeten worden, en als er iets stuk gaat moet het gerepareerd worden. Daarom hebben alle leden van de VvE een gezamenlijke spaarpot, en vergaderen ze minimaal 1 keer per jaar. Zo blijft het voor iedereen prettig om in hetzelfde gebouw te wonen!
Wat is VvE beheer?
Zoals bovenstaand vermeld, dienen en bepaalde onderhoudstaken uitgevoerd te worden. Denk hierbij aan zaken als schoonmaak en reparatie, maar bijvoorbeeld ook financiële zaken. De VvE is hier verantwoordelijk voor. Zij wonen immers in het gebouw! Echter heeft de VvE hier niet altijd de tijd of kennis voor. Of ze hebben er gewoonweg geen zin in! In dat geval kunnen zij een VvE beheerder inschakelen. Dit is een professioneel bedrijf, dat dergelijke onderhoudstaken volledig of gedeeltelijk op zich neemt!
Waarom VvE beheer?
Zoals bovenstaand toegelicht, bespaard VvE beheer je dus tijd en biedt het kennis die je mogelijk niet bezit. Het heeft echter nog veel meer voordelen! Zo zorgt VvE beheer ervoor dat het pand zijn waarde behoudt, dat er geen risico’s worden gelopen of fouten worden gemaakt, en dat bewoners met een gerust hart kunnen genieten van hun woning. VvE beheer kost wat, maar kan zelfs geld besparen op termijn! Een VvE beheerder kijkt namelijk ook naar zaken als hoe het gebouw op een goedkopere manier onderhouden kan worden. Vrijwel alle taken die komen kijken bij een appartementencomplex kan een VvE beheerder op zich nemen. Het is dus eigenlijk een soort conciërge die vroeger bij je op de basisschool alles regelde!
Is VvE beheer wat voor ons?
Klinkt best goed hè, zo’n VvE beheerder? Benieuwd of het ook wat voor jouw appartementencomplex of flatgebouw is? Dan kun je een VvE beheer offerte aanvragen bij Centiss.
Bedankt voor de heldere informatie over een VvE. Mijn zusje is net verhuisd naar een appartementencomplex met een actieve VvE. Het is goed om te lezen dat een actieve VvE kan zorgen voor goed en voordelig onderhoud. Grote contracten zijn voor leveranciers altijd aantrekkelijk. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat een schilder of hovenier voor een VVE een aantrekkelijke prijs op zal stellen.