Een eigen koophuis is in de ogen van velen een verstandige investering. Indien je een eigen huurhuis hebt, kun je mogelijk je woning kopen. Diverse woningcorporaties in Nederland bieden huurwoningen aan. Mocht je in een huurhuis wonen, dan kun je bij je woningcorporatie informeren of je de woning kunt kopen.
Koopwoning versus huurwoning
In Nederland zijn meer koopwoningen dan huurwoningen. Veel mensen hebben liever een koopwoning, omdat dit als voordeel heeft dat je na het aflossen van je hypotheek over kapitaal bezit. Dat is een belangrijke reden waarom veel mensen over een koophuis willen beschikken. Bij een huurhuis bouw je geen kapitaal op en heb je als huurder te maken met jaarlijks stijgende huurprijs. Kopen is op de lange termijn voordeliger dan huren.
Mogelijkheden
Een voormalige huurwoning kopen heeft als voordeel dat de prijs vaak lager is dan de marktwaarde. Door te informeren bij een woningcorporatie weet je of er op dit moment woningen worden aangeboden. In de meeste gevallen worden een groot aantal huurhuizen gelijktijdig te koop aangeboden. Dit wordt meestal gedaan in combinatie met de mogelijkheid om de woning voordelig te financieren. Kun je je eigen huurhuis terugkopen? Dan kun je profiteren van een aantal voordelen. Zo ken je het huis en zul je niet voor verrassingen komen te staan. Je hoeft niks te verhuizen en de aankoopprijs is vaak zeer gunstig.
Koopconstructies
Er zijn diverse voordelig koopconstructies. Zo kun je kiezen voor Maatschappelijk Verantwoord Eigendom, KoopGoedkoop, Koopcomfort en Koopcomfort. Iedere constructie heeft zijn voor- en nadelen. Bij Maatschappelijk Verantwoord Eigendom kun je de woning voor een schappelijke prijs terugkopen en krijgt bovendien een terugkoopgarantie. De woningcorporatie koopt de woning dan later weer terug. De Koopcomfort constructie is vergelijkbaar met Maatschappelijk Verantwoord Eigendom. Bij KoopGoedkoop koop je het huis en betaal je voor de grond erfpacht. Bij Koopgarantie koop je de woning ook met korting, maar eventuele winst of verlies deel je uiteindelijk met de woningcorporatie.
Geef een reactie