Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht op iedere woonlaag in Nederland, het nieuws kan je bijna niet zijn ontgaan. Jaarlijks zorgen woningbranden voor meerdere verloren levens en miljoenen aan schade. Daarom verplicht de overheid rookmelders in alle woningen.
Als je nog geen rookmelders in huis hebt zul je er binnenkort toch echt aan moeten geloven. Maar, hoe installeer je nou zo’n ding? En wat resulteert in het meest brandveilige huis? In dit artikel lees je meer over de installatie van rookmelders.
Waar plaats je rookmelders?
Zoals gezegd is het in ieder geval verplicht om op elke woonlaag minimaal één rookmelder te plaatsen. Als je het echter écht veilig wil doen hang je er één in iedere (grote) ruimte. We snappen echter dat dit niet realistisch is. Hoe mooi het design van de rookmelder ook is, één in iedere ruimte is teveel.
Daarom moet er gezocht worden naar een aantal centrale plekken om de brandveiligheid zo hoog mogelijk te maken.
Wanneer je gaat voor één rookmelder per woonlaag is het goed om de melders zo centraal mogelijk te hangen (bijvoorbeeld het midden van het plafond tussen de keuken en de woonkamer).
Heb je meerdere afgesloten ruimtes? Dan is het eventueel wel verstandig om het niet bij één rookmelder te houden per woonlaag. Heb je bijvoorbeeld meerdere ruimtes op één verdieping, of meerdere deuren tussen verschillende ruimtes? Dan is het slim om in meerdere ruimtes een melder te plaatsen. Daarnaast is het altijd verstandig om er één op de gang te plaatsen en één per brandgevaarlijke ruimte (dichtbij de keuken, slaapkamer, waskamer, etc.).
Hoeveel rookmelders heb je nodig?
Zoals hierboven beschreven is het goed om zelf een inschatting te maken van hoeveel melders je nodig hebt. Een tussenwoning kan prima voldoen met één melder per woonlaag, maar een riant vrijstaand huis (waarschijnlijk) niet.
Vuistregel
Als vuistregel zou je kunnen stellen dat je per woonlaag ongeveer 40m2 moet rekenen per rookmelder.
Waar zijn ze niet nodig?
Op de badkamer heb je niks aan een rookmelder. Door de regelmatige waterdamp zou het apparaat bijzonder vaak vals alarm geven. Echter, door de combinatie elektrische apparaten en vocht is de badkamer wel een brandgevaarlijke ruimte. Op de badkamer is het advies om een hittemelder op te hangen.
Geef een reactie